Na Montfoort, Oudewater en Zeist kon het eigenlijk niet uitblijven: ook in thuishaven Bunnik sluit Jan Snel | Daiwa House zich aan bij Uw Stad Werkt. Want juist hier, waar het bouwbedrijf haar activiteiten voor Jan Snel in 2023 naar toe heeft verhuisd, wil Corporate Recruiter Jos Peek zichtbaar zijn. “We hoeven echt niet de grootste te zijn, maar we willen wél dat mensen weten wie we zijn. En dat je hier een prima carrière kunt opbouwen, ook zonder diploma.”
Wie in Bunnik woont, heeft het terrein van Jan Snel misschien weleens gezien, of juist niet. Want ondanks dat het opvallend groot is, zullen niet veel mensen weten wat er in de grote productiefaciliteit aan de rand van Bunnik gebeurt. En dat is nu precies het punt. “Onze naam is hier nog relatief onbekend,” vertelt Jos, die sinds drie jaar corporate recruiter is bij het moederbedrijf Daiwa House. “In Montfoort - waar het bedrijf is ontstaan en zestig jaar geschiedenis heeft - kent bijna iedereen ons. Hier moeten we echt bouwen aan onze zichtbaarheid. Letterlijk en figuurlijk.”
En dat doet het bedrijf ook. Van modulaire woningen voor studenten, starters en senioren tot opvanglocaties voor het COA: op de locaties van Jan Snel wordt dagelijks gebouwd aan oplossingen voor de woningnood en plekken waar de samenleving werkt. In Bunnik richt het team zich specifiek op gebouwen die onze samenleving draaiende houden, zoals scholen, kantoorpanden, sporthallen, gezondheidscentra en tijdelijke opvanglocaties. “We bouwen snel, duurzaam én lokaal. Voor sollicitanten die in Bunnik willen werken, centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar, van montagemedewerker tot projectleider, zijn wij een ideale locatie. Alleen weten ze ons qua naamsbekendheid nog niet te vinden.”
Geen vergadering, wel een heftruckopleiding
De cultuur bij Jan Snel is er één van aanpakken. “Niet mauwen, maar bouwen,” zegt Jos met een knipoog. “Je mag fouten maken, als je er maar van leert. Als je laat zien dat je wil, krijg je kansen.” Ook zonder diploma kun je instromen en doorgroeien. “Van heftruckchauffeur tot teamleider, alles is mogelijk. We hebben medewerkers uit alle hoeken van Europa, maar zoeken vooral mensen dichter in de buurt. Geen files, geen OV-gedoe. Dat is vooral ook vanwege onze werktijden. We werken van zeven tot half vier, maar dan ben je ook al gewoon om vier uur thuis.”
“Wat we vaak zien, is dat mensen ons eerst niet zo goed kennen, maar dat als ze eenmaal bij een van onze locaties binnen komen, ze ook blijven”, vertelt Jos Peek. “Zo krijg ik regelmatig de reactie na een rondleiding: ‘Als ik eerder van Jan Snel had geweten, had ik hier al veel eerder gewerkt.’ Daarom zeg ik ook altijd: Ken je ons niet? Leer ons snel kennen en je wilt nooit meer weg. We moeten nu zorgen voor die naamsbekendheid in Bunnik.”
Nieuwe platform: Bunnik Werkt
Dat is waar Bunnik Werkt in beeld komt. “We willen dat mensen weten wat hier gebeurt. Niet alleen digitaal, al zijn socials en online platformen belangrijk, maar ook via open dagen of borden in het dorp. Want niet iedereen die werkt zoekt, heeft LinkedIn of zit op Indeed. En dat platform helpt daarbij: het verbindt, maakt zichtbaar en zorgt dat mensen bedrijven leren kennen.”
Daarom werkt Jan Snel, samen met BAM en Rabobank en onder begeleiding van Uw Stad Werkt, mee aan de oprichting van Bunnik Werkt. Volgens Jos is samenwerking essentieel en moet je niet bang zijn voor concurrentie. “Sommige mensen passen beter bij BAM, anderen bij ons. Dat moet je durven erkennen. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: mensen een mooie werkplek bieden in de regio. Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.”