Duurzaam bodemmanagement
Wil jij bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving? Ontdek hoe slim bodembeheer en water- en bodemdata kunnen helpen bij duurzame ruimtelijke ontwikkeling. Campus Gouda heeft in samenwerking met Saxion Hogeschool een hbo-module ontwikkeld.
Algemeen
Ben je werkzaam in het vakgebied rondom bodem, water, funderingen of ruimtelijke ordening? Of je nu bij een ingenieursbureau, bouwbedrijf of overheid werkt, deze module helpt je om de uitdagingen omtrent bodemdaling beter te begrijpen en erop te anticiperen. Verdiep je in de materie van ‘blauw-groen’ ontwerpen en verken duurzame oplossingsrichtingenen en leer hoe je de ondergrond efficiënt benut. Je gaat aan de slag met de nieuwste technieken voor datavisualisatie van bodem- en watersystemen samen met deelnemers uit het netwerk van regio Midden-Holland. De mix van professionals in de groep biedt niet alleen nieuwe inzichten, maar ook waardevolle kansen voor het uitwisselen van onderlinge ervaring en kennis.
De module bestaat uit twee deelmodules:
1) Slim bodembeheer: duurzame innovaties voor klimaat en ruimte
Klimaatverandering, bodemdaling en ruimtegebrek zetten de leefomgeving onder druk. De vraag naar woningen, landbouwgrond en recreatieruimte groeit, terwijl duurzame energieoplossingen zoals geothermie en warmte-koudeopslag de bodem steeds intensiever benutten. Hoe zorgen we ervoor dat water en bodem sturend worden in ruimtelijke ontwikkeling? In deze module ga je aan de slag met een regio gebonden casus (midden Holland)
*Mocht je geen eigen casus hebben, dan hebben wij altijd een mooie uitdaging op de plank liggen aangaande deze regio
2) Water & Bodem in beeld: van data naar inzicht
Ontdek de deelmodule "Water & Bodem in Beeld: Van Data naar Inzicht" en leer hoe het gebruik van bodem- en waterdata bijdraagt aan een duurzame leefomgeving. Beoordeel data op betrouwbaarheid en bruikbaarheid, en creëer inzichten met analyses en visualisaties. Verken innovatieve technologieën die de ondergrond en het water in kaart brengen, en denk mee over het optimaliseren van de inrichting van de fysieke leefomgeving.
Start 29 September 2025!