Interviews
share Delen

OVLR en BKO zien belangrijke rol voor Leidsche Rijn Werkt: "We zijn perfect op tijd geweest"

Het platform Leidsche Rijn Werkt is er om ondernemers en inwoners van Leidsche Rijn dichter bij elkaar te brengen. De drijvende krachten achter het platform zijn Ondernemersvereniging Leidsche Rijn (OVLR) en Bedrijvenkring Oudenrijn (BKO). Wij spraken met de voorzitters van beide verenigingen: Kees Verkerk van Bakkerij Verkerk en André aan de Stegge van Matex Deuren.

Beide mannen praten graag over hun bedrijf en het bedrijfsleven in Leidsche Rijn. Tijdens het gesprek van ruim een uur gaat het onder meer over het goed leiden van een onderneming, de invloed van de coronacrisis, hoe je zorgt voor een goede bedrijfsopvolging (Kees is 66 en heeft zijn vervanger al gevonden, André is 60 en is nog niet zover) en nog veel meer. Eén ding wordt duidelijk: zowel Kees als André is zeer betrokken bij Leidsche Rijn in het algemeen en De Meern in het bijzonder. In die hoedanigheid kwamen ze tot het besluit om te starten met Leidsche Rijn Werkt: een lokaal platform dat de bedrijven en inwoners van Leidsche Rijn samenbrengt. "Ik wist dat het platform er was in Montfoort en Gouda. Dat sprak me aan en het leek me goed om te kijken of dat voor ons in Leidsche Rijn ook iets zou kunnen zijn. Vanuit Wijkbureau Leidsche Rijn reageerde Ina Massop ook positief. Daarna hebben we ook de BKO in de plannen meegenomen, en van daaruit hebben we Leidsche Rijn verder uitgerold", vertelt Kees, voorzitter van de OVLR. 

"Mensen uit directe omgeving heel belangrijk"

Het is niet de enige keer dat de OVLR en de BKO de krachten bundelen. Kees en André kennen elkaar goed en regelmatig organiseren de beide verenigingen samen evenementen (zoals een nieuwjaarsborrel) voor leden van beide verenigingen. Beide ondernemers zien het belang van Leidsche Rijn Werkt in: "Voor mij is het heel belangrijk dat mensen uit de directe omgeving komen", legt André uit. "Het valt me op dat mensen die uit de buurt komen over het algemeen veel langer bij je blijven. Dat is voor mij als ondernemer heel belangrijk, ook op gebied van duurzaamheid." Binnen zijn eigen bedrijf Matex Deuren ziet hij dat dan ook terug in het personeelsbestand. "We hebben zestig werknemers. Van de mensen op kantoor woont iedereen zo’n beetje binnen een straal van tien kilometer."

Kees sluit zich daar volledig bij aan. "Ik heb het liefst dat mijn mensen op de fiets komen. Ik heb niks aan iemand die heel ver moet reizen, met al zijn reiskosten en toestanden. Liever niet! Daarnaast vind ik dat je ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt om te proberen zoveel mogelijk mensen goed naar hun werk te kunnen laten gaan. Als je ziet hoe druk het nu ‘s ochtends is in het nieuwere deel van Leidsche Rijn richting Vleuterweide… Als iedereen dichterbij werkt en veel meer op de fiets kan, heeft dat alleen maar voordelen." Bovendien ziet hij Leidsche Rijn Werkt als een goed instrument om lokale betrokkenheid te creëren. "Bij Bakkerij Verkerk richten we ons op de consument, dus als mensen bij je werken en ze wonen hier lokaal, zullen ze binnen de lokale gemeenschap ook jouw bedrijf promoten." 

"Perfect op tijd van start gegaan"

Via Leidsche Rijn Werkt kunnen inwoners zien welke bedrijven er allemaal in hun directe omgeving zijn gevestigd en welke actuele vacatures er zijn. Iets wat volgens André door de coronacrisis alleen nog maar belangrijker wordt. "Het belang van de site wordt alleen maar groter met de werkloosheid, die toch gaat komen. Vroeger was er echt een vraag naar… en nu wordt het meer een aanbod. Achteraf gezien denk ik dat het heel goed is dat we met het platform zijn gestart. Ik ben blij dat het er nu is. Het staat nu al, en nu zullen meer mensen erop gaan letten en er veel meer op kijken. We hoeven de website nu niet meer te ontwikkelen, dus wat dat betreft zijn we perfect op tijd geweest."

Over Bakkerij Verkerk
Kees Verkerk heeft Bakkerij Verkerk overgenomen van zijn ouders en zijn ouders weer van zijn voorouders. Zover terug te vinden is in de annalen stamt de bakkerij uit 1636 (“Brood zit in onze genen!”). Bakkerij Verkerk is een begrip in De Meern. De Brood- en banketbakkerij ontwikkelde een aantal jaar geleden een semi-zelfbedieningsconcept, waardoor mensen tijdens het wachten al inkopen kunnen doen doordat er reeds verpakte, kant-en-klare producten in de schappen liggen. "We blijven natuurlijk wel gewoon een ambachtelijke bakkerij", benadrukt Kees. "Maar met dat concept doen we het erg goed en weten we hele goede resultaten te halen. We blijven ondertussen een familiebedrijf, dat dicht op de consument zit en lokaal wil zijn."

Over Matex Deuren
André aan de Stegge is directeur en grootaandeelhouder van Matex Deuren. "We zijn een echt familiebedrijf. De andere twee grootaandeelhouders zijn mijn broers, die ook werkzaam zijn binnen het bedrijf. De een is hoofd verkoop, de ander is werkzaam als monteur." Matex Deuren heeft zich gespecialiseerd in bedrijfsdeuren voor bedrijfsgebouwen (met grote klanten als Kwik-Fit, Euromaster en Schiphol). Het bedrijf bestaat uit een deurendeel en een servicedeel. "Het deurendeel levert en monteert deuren, het servicedeel onderhoudt en repareert deuren. Zo pakken we jaarlijks zo’n 5000 storingen aan."