Als je aan BAM Nederland denkt, denk je misschien aan grootschalige bouwprojecten of een internationale speler. Maar wie BAM écht kent, weet: het bedrijf heeft een sterke focus op lokaal en dichtbij werven. “We zijn een grote, landelijke organisatie, maar we willen wél dat dorpsgevoel behouden,” legt Radboud van der Kooi, Team Lead Employer Branding, uit. “Bij ons zeg je gewoon goedemorgen tegen elke collega. Dat is onze kracht: de vertrouwdheid van een lokaal team onder de paraplu van een grote organisatie waar alles goed geregeld is.”
BAM telt op dit moment 6800 werknemers en zo’n 2000 zzp’ers. Een flinke organisatie, maar met oog voor de mens op locatie. Radboud is verantwoordelijk voor de employer branding in Nederland: van campagnes en social media tot wervingsevenementen en interne mobiliteit. Zijn missie? Zorgen dat mensen BAM niet alleen kennen als bouwer van grote projecten, maar ook als werkgever waar je dichtbij huis kunt groeien.
Meer dan alleen bouwbedrijf
Of het nu gaat om onderhoud in een ziekenhuis in Zoetermeer, de restauratie van een monumentaal pand of de bouw van een circulaire woonwijk: BAM werkt daar waar het nodig is. Tegelijkertijd investeert het bedrijf altijd in sterke lokale verbindingen. Denk aan lokale platformen als Prins Alexander Werkt, Gouda Werkt en Den Bosch Werkt en binnenkort ook Bunnik Werkt. Wie denkt dat je bij BAM voortdurend van project naar project, en dus van plek naar plek reist, heeft het mis.
“We zijn veel meer dan alleen een bouwbedrijf,” legt Radboud uit. “We hebben ook teams voor techniek en gebouwservices. Bijvoorbeeld voor het onderhoud van het Zaans Medisch Centrum of Schiphol. Dat gebeurt allemaal op locatie. En ook collega’s die werken aan spoor of energievoorziening doen dat meestal binnen hun eigen regio. Maar dat betekent niet dat we het persoonlijke, regionale uit het oog verliezen, want die verbondheid in een team blijft het belangrijkst.”
“Je werkt bij de marktleider, met mensen uit je eigen omgeving,” zegt Radboud. “Alles is goed geregeld, van veiligheid tot secundaire arbeidsvoorwaarden, maar je hebt nog steeds de kleinschaligheid van een lokaal team.” Het is precies die combinatie die BAM aantrekkelijk maakt als werkgever. “We willen dat onze mensen elke dag met plezier werken én groeien, in hun vak én als persoon.”
Van instromen tot doorgroeien: leren stopt nooit
Dat leren centraal staat bij BAM, maakt Radboud al snel duidelijk. “We bouwen actief aan interne mobiliteit en geven mensen de ruimte om te groeien. Ik werk bijvoorbeeld nu aan een BAM-for-life concept. Dat betekent dat we ook kijken of die ene timmerman kan groeien naar de rol van recruiter. We kijken heel erg naar wie er intern opleidbaar is om in de toekomst succesvol te zijn bij BAM.” Daarnaast is sociaal welzijn een belangrijk thema, waarin leidinggevenden worden opgeleid. “Met branche-brede initiatieven als de ‘Ben jij oké-week’ trainen we leidinggevenden op het gebied van sociale veiligheid, hoe ze dat bespreekbaar kunnen maken.”
Die ontwikkelingsruimte binnen de organisatie gaat hand in hand met hoe BAM kijkt naar nieuwe collega’s: wie past bij de regio, het team én de rol? Dat kan een zij-instromer uit de buurt zijn, maar soms - omdat BAM veel specialistische functies heeft - een specialist uit het buitenland. “Door de tekorten op de huidige arbeidsmarkt zijn we gedwongen om soms breder te zoeken. Dan kijken we naar ‘wie kunnen we Nederlands leren?’ in plaats van ‘wie kunnen we dit specialisme aanleren?’. Taal leren is in de bouw niet altijd makkelijk, zeker vanwege de veiligheidseisen. Maar met de huidige krapte op de arbeidsmarkt moeten we die mogelijkheid serieus blijven verkennen.”
Mensen werven is meer dan vacatures plaatsen
Dat BAM toekomstgericht werkt, zie je ook terug in hun kijk op werving. “Een vacaturetekst alleen is niet genoeg,” stelt Radboud. “Mensen willen weten: wie wordt mijn leidinggevende, hoe ziet mijn werkweek eruit, wat is de sfeer in het team?” Daarom laat BAM dat al zien vóórdat iemand solliciteert - via video’s, collega-verhalen en inkijkjes op de werkvloer. “Het draait om vertrouwen. Iemand moet kunnen denken: daar zie ik mezelf wel werken,” zegt Raboud. “Zeker op lokaal niveau wil je laten zien wie je bent, waar je voor staat en wat iemand kan verwachten.”
Duurzaam bouwen begint in de regio
Een ander belangrijk aspect in waarom BAM sterk kijkt naar werken in de regio, is duurzaamheid. Het is meer dan een strategisch doel; het zit in de haarvaten van de organisatie. Dat heeft ermee te maken dat BAM bij elk project kijkt naar hoe ze kunnen bouwen aan een betere toekomst.
“We kijken daarbij naar hoe we de impact van het bouwen kunnen verkleinen. Daarom kiezen we ervoor om projecten te doen in de landen waar we als BAM gevestigd zijn - Nederland, Engeland en Ierland - en hebben we afscheid genomen van verre opdrachten, zoals in Dubai. Want ook hier is genoeg te doen. En er zijn zoveel toffe manieren waarop je dat duurzaam kan doen. Van circulair bouwen tot modulair ontwerpen en materialen hergebruiken.”
Voorbeelden hiervan heeft Radboud genoeg. “Zo maken we met innovatiebedrijf Heijmans nieuw asfalt van oud asfalt. Dat oude asfalt schrapen we eerst van de weg, waarna we het op een lagere temperatuur opnieuw verwerken. Dat scheelt in grondstoffen én energie. Daarnaast zijn we modulaire houten huizen aan het maken, volwaardige huizen waarin je zo dertig jaar kan wonen, die je straks overal gewoon kan neerzetten. Door deze op een plek te bouwen, bespaar je weer transport, afval en uitstoot.” Wie bij BAM werkt, werkt dus aan de toekomst: van zichzelf én van de planeet.