Interviews
share Delen

Samen impact maken: waarom Rabobank zich inzet voor een sterker Prins Alexander

Een bank die zich bezighoudt met armoede, voedseltransitie en werkgelegenheid? Voor Arjen van de Velde, lokaal directeur van Rabobank Rotterdam, is het vanzelfsprekend. Zijn rol draait om het verbinden van maatschappelijke opgaven aan de stad: hoe kunnen thema’s als energietransitie, financiële gezondheid en kansengelijkheid lokaal het verschil maken?

Arjen houdt zich als lokale directeur vooral bezig met het versterken van Rotterdam. Hij fungeert als verbinder tussen de bank, ondernemers en maatschappelijke partners en zoekt naar manieren waarop Rabobank bij kan dragen aan een veerkrachtige en eerlijke stad.

De maatschappelijke thema’s van Rotterdam
Als lokaal directeur ziet Arjen dan ook dat bepaalde thema’s in Rotterdam extra van belang zijn. Zo is het thema financieel gezond leven volgens hem een voor de hand liggende. “Armoede is echt een ding in Rotterdam,” zegt hij. “En daar hangt veel mee samen: werkzekerheid, gezondheid, kansenongelijkheid, schulden.”

Daarnaast telt Rotterdam veel industrie en grote bedrijven, waardoor het thema energietransitie extra relevant is. “Denk aan de haven, de verduurzaming van de binnenvaart, maar ook aan het energieverbruik op bedrijventerreinen. Daar valt nog veel winst te behalen.”

En de voedseltransitie is wellicht niet de meest vanzelfsprekende, omdat de regio minder boeren telt dan andere regio’s. Maar dat betekent niet dat het geen belangrijk thema is, stelt Arjen. “We hebben ook hier in de stad de verantwoordelijkheid om na te denken over waar ons eten vandaan komt en hoe we dat op een duurzame manier organiseren.”

Coöperatie met maatschappelijke opdracht
Dat hij bezig is met deze maatschappelijke inzet, is geen trend of tijdelijke campagne, benadrukt Arjen. Het heeft te maken met het ontstaan van Rabobank. “We zijn niet alleen een financiële instelling, maar ook een coöperatie met een maatschappelijke opdracht, die voort stroomt uit onze oprichting honderd jaar geleden”, aldus Arjen. “We zijn ontstaan uit dat boeren samen spaarden om machines te kopen. Die gedachte van samen sterker staan, is nog steeds leidend in wat we doen. Een gezonde en veerkrachtige stad is uiteindelijk goed voor iedereen, dus ook voor ons. Maar dat is nooit het uitgangspunt.”

“We zijn de enige bank in Nederland die dit doet, die zich op deze manier structureel inzet voor maatschappelijke ontwikkeling”, stelt Arjen. In het buitenland zie je volgens hem wel andere voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan Credit Agricole of de Agricultural Bank of China (ABC). “Daarnaast hebben we een aantal partnerschappen met banken in Mozambique en Zambia. Dat zijn relatief kleine banken die op vergelijkbare manier zijn begonnen als wij: met mensen die samen op lokaal niveau hun krachten bundelen en samen verantwoordelijkheid nemen. Die coöperatieve basis ondersteunen wij, met kennis, systemen en samenwerking.”

Waarom Rabobank Prins Alexander Werkt steunt?
De samenwerking met Prins Alexander Werkt past volgens Arjen perfect bij de coöperatieve visie van de bank. “Wat mij meteen aansprak, is het korte-ketenprincipe: mensen helpen aan werk, dichtbij huis, en meer lokale samenwerkingen aangaan. Dat betekent minder reiskilometers, een beter werk-privébalans, maar ook meer verbondenheid met je wijk of regio. Dit heeft een impact op allerlei niveaus: duurzaamheid, financiële stabiliteit, de vitaliteit van een wijk. Werkgevers zijn vaak ook gewoon trots als ze mensen uit de buurt aan het werk helpen.”

Verder kijken dan cv
Daarnaast ziet hij dat het initiatief Prins Alexander Werkt iets losmaakt. “De arbeidsmarkt zit echt op slot. We zoeken soms te veel naar het perfecte profiel: de juiste leeftijd, ervaring, diploma’s. Terwijl er genoeg mensen zijn die willen werken, maar op papier niet voldoen.” Volgens Arjen moeten we vaker verder kijken dan het cv. “Natuurlijk moet een chirurg gekwalificeerd zijn, maar voor andere functies is motivatie soms veel belangrijker. Iemand die wil leren en aanpakken, komt vaak verder dan je denkt.”

Arjen gelooft sterk in het wegnemen van onnodige drempels op de arbeidsmarkt. “Je hoeft niet altijd het perfecte plaatje te zijn om goed werk te leveren,” zegt hij. “Voor functies zoals keukenhulp, chauffeur of werk in het groen is motivatie vaak belangrijker dan een uitgebreid cv.” Dat past bij de bredere werkwijze van Uw Stad Werkt, waarin ruimte wordt geboden aan gemotiveerde werkzoekenden, ook als ze niet direct aan alle eisen voldoen. “Als iemand echt wil, kun je daar vaak veel mee bereiken.”

Niet alles hoeft een business case te zijn
Voor Rabobank draait de samenwerking met het platform niet om directe opbrengst of het vullen van vacatures. “We doen dit niet omdat we er zelf iets uit willen halen. Als mensen in Rotterdam sneller aan het werk komen, profiteren zij daar zelf van. Dat heeft op zijn beurt ook effect op hun omgeving. Werk zorgt voor stabiliteit. En een stabiele stad is in ieders belang. Niet alles hoeft een business case te zijn”

Grotere doelen
Volgens Arjen raakt het initiatief aan bredere maatschappelijke doelen: het bestrijden van kansenongelijkheid, het vergroten van financiële weerbaarheid, en het versterken van het lokale netwerk. “We hebben de neiging om te denken dat iedereen wel weet hoe sparen werkt of hoe je met een hypotheek omgaat. Maar geld is ingewikkeld, daar doen we nu soms te makkelijk over. En als mensen zich staande kunnen houden op de arbeidsmarkt, wordt dat nét wat makkelijker.”

Als hij vooruit kijkt, heeft Arjen een helder doel voor ogen voor Prins Alexander Werkt. “Als er over vijf jaar veel meer bedrijven zijn aangesloten en zo’n 40 tot 50 procent van hun vacatures wordt ingevuld door mensen uit Prins Alexander en omgeving, dan hebben we echt iets bereikt.”