Nieuws
share Delen

5 goede vragen voor een sollicitatiegesprek

Voordat je naar het sollicitatiegesprek toe gaat is het van belang dat je je goed hebt ingelezen over het bedrijf en de vacature waarop je hebt gesolliciteerd. Wanneer jij je hebt verdiept in het bedrijf en ook weet waar het voor staat, zal je sneller passende vragen kunnen stellen. Ook wil je natuurlijk voorkomen dat je een vraag stelt terwijl het antwoord hierop al in de vacature staat gegeven. Zorg er dus voor dat je zinvolle vragen gaat stellen, zo laat je de beste indruk achter.

1. Welke bedrijfscultuur heerst er en hoe uit dit zich?

Door deze vraag te stellen kom je erachter wat de normen en waarden binnen het bedrijf zijn. Zo kan je de afweging maken of de doelstellingen van het bedrijf bij jou passen, maar straal je ook meteen aan de organisatie uit dat jij geïnteresseerd bent in de functie en je jezelf hier wel ziet werken, mits de bedrijfscultuur bij je past. Zorg er dan ook voor dat je van tevoren nadenkt over wat jij verwacht van een bedrijfscultuur en waar je naar opzoek bent. De afweging om dan wel of niet verder te gaan in het sollicitatieproces zal dan makkelijker voor je worden.

2. Wat kan ik bijdragen om de functie succesvol te maken?

Deze vraag zou op meerdere manieren beantwoordt kunnen worden. Je gesprekspartner kan dit beantwoorden op het gebied van werkzaamheden die er van jou worden verwacht, maar ook op het gebied van competenties. Zorg er bij het stellen van deze vraag voor dat je wel duidelijk maakt dat je de functieomschrijving daadwerkelijk hebt doorgelezen, want ook deze informatie staat vaak kort aangegeven. Toch raden wij het je aan om deze vraag te stellen, aangezien je een veel beter idee van de functie kan krijgen als iemand van de organisatie je dit face-to-face uitlegt.

3. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor mij binnen het bedrijf?

Dit is een vraag die je eigenlijk altijd wel kan stellen en het is ook zeker een belangrijke. Ook met deze vraag toon je aan dat je erg geïnteresseerd bent in het bedrijf en dat je ambitieus genoeg bent om nog hogerop te komen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten of er überhaupt voldoende doorgroeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Wanneer een bedrijf deze niet kan bieden, kan je jezelf gaan afvragen of je deze functie dan wel wilt.

4. Hoe gaan collega’s met elkaar om?

Als je het belangrijk vindt om een goede band te hebben met je collega’s kan je deze vraag zeker stellen. Je kan je gesprekspartner, als je iets specifieker met je vraag wilt zijn, bijvoorbeeld vragen of er vrijdagmiddagborrels zijn en of collega’s elkaar regelmatig buiten het werk om zien. Ook zal je aan de hand van deze vraag redelijk kunnen inschatten hoe formeel, of juist informeel, de communicatie binnen het bedrijf is.

5. Hoe ziet het sollicitatieproces er verder uit?

Dit is een goede vraag om tegen het einde van het gesprek te stellen. Wanneer het sollicitatiegesprek goed is verlopen en je wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek, kan je je nu beter voorbereiden op wat er nog komen gaat. Vaak hebben bedrijven al een datum vaststaan voor de volgende sollicitatieronde, dus zorg dat je geen andere plannen maakt op deze dag! Ook geeft het stellen van deze vraag de mogelijkheid om samen te reflecteren op het gesprek.

Zo, als je deze 5 vragen stelt laat je zeker een goede indruk achter! Vergeet ook niet om spontaan te zijn en om vragen die je te binnen schieten ook te stellen. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je vragen nuttig en zinvol zijn! Ben jij nou nog niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Solliciteer op een van de vacatures op Den Bosch Werkt en wie weet word je binnenkort uitgenodigd!