Nieuws
share Delen

Wat zet je in je sollicitatiebrief? 7 tips voor een goede sollicitatiebrief

Naast een cv kan het bedrijf waarop je solliciteert ook om een sollicitatiebrief vragen. Deze zal niet altijd verplicht zijn, maar het is een perfecte gelegenheid om jezelf alvast te presenteren aan het bedrijf en om jouw toegevoegde waarde aan te tonen. Denk bijvoorbeeld eens na over alle dingen die je over jezelf kan zeggen, die je niet in een cv ziet staan. Wij raden het je dan ook zeker aan om altijd een sollicitatiebrief toe te voegen aan je sollicitatie en geven je in deze blog 7 tips om de brief goed te schrijven.


1. Pas je brief bij iedere sollicitatie aan

Deze eerste tip is misschien meteen ook een van de belangrijkste. Je zou het misschien onderschatten, maar het is zeker van belang om je sollicitatiebrief bij iedere sollicitatie aan te passen. Iets wat van toepassing is bij het ene bedrijf is waarschijnlijk helemaal niet relevant voor het andere bedrijf. Daarnaast vinden bedrijven het een pluspunt als jij speciaal voor hen solliciteert, dus zorg dat je in je sollicitatiebrief verwerkt waarom jij zo graag bij het bedrijf wil werken. Misschien vind je wat ze doen gewoon geweldig of heb je er ooit goede verhalen over gehoord van een kennis. Dit kan je allemaal verwerken in je brief.

Daarbij is ook geen een functie hetzelfde. Zorg er dus voor dat je naast je motivatie voor het specifieke bedrijf, ook je motivatie voor de specifieke functie herschrijft. Zoekt de organisatie iemand die goed is in een bepaalde vaardigheid? Schrijf dan uitgebreid waarom jij hier goed in bent en wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Wanneer de volgende organisatie weer een andere vereiste heeft kan je je tekst aanpassen en hier over schrijven. Hoe specifieker je schrijft op een bepaalde functie en organisatie, hoe sneller de recruiter het gevoel krijgt dat jij een goede kandidaat bent.

 

2. Gebruik referenties

Aangezien je jezelf in een sollicitatiebrief eigenlijk aan het verkopen bent, kan het zo zijn dat een recruiter je misschien ongeloofwaardig vindt of het gevoel heeft dat je aan het overdrijven bent. Je zou dit kunnen voorkomen door je opsomming met goede eigenschappen te schrappen en te vervangen met referenties. Ben jij bijvoorbeeld echt een teamplayer? Schrijf dan niet letterlijk ‘’ik ben een teamplayer.’’ Zorg dat je vermeldt waarom je dat bent en hoe je dat weet. Een voorbeeld zou kunnen zijn: ‘’Bij mijn vorige baan werkte ik vaak in teams. Dit werkte voor mij heel prettig en ik kreeg vaak van collega’s te horen dat ik veel kon bijdragen in hun teams. Daarom ben ik een echte teamplayer.’’ Dit komt al een stuk geloofwaardiger over. Het is hierbij belangrijk om situaties specifiek, maar beknopt te beschrijven. Vage en onduidelijke referentieverhalen zullen alleen maar meer vragen oproepen.

 

3. Een goede opening

De opening van een sollicitatiebrief is zeker van belang. Dit is namelijk het eerste wat een recruiter leest en wanneer hij of zij ook besluit om verder te lezen. Een standaardzin als ‘’via deze weg solliciteer ik graag op de functie’’ zal geen speciale indruk maken. Zorg ervoor dat je in ieder geval de functienaam en waar je de vacature hebt gevonden vermeldt. De recruiter weet dan dat je goed hebt nagedacht over de functie waarop je solliciteert en zal het ook waarderen om te weten via welke weg jij bij de organisatie terecht bent gekomen.

 

4. Duidelijk en foutloos taalgebruik

Spelfouten in je sollicitatiebrief is een echte ‘afknapper’ voor veel recruiters. Het hangt natuurlijk af van de functie waarvoor je wil solliciteren, maar als er in de functie-eisen al wordt vermeld dat je goed moet zijn in een bepaalde taal, wil je geen foutjes in je brief hebben. Natuurlijk is niemand perfect en maakt iedereen wel eens fouten. Om die reden is het vaak zeer nuttig om iemand anders je brief door te laten lezen. Diegene ziet vaak weer verbeterpunten die jou niet waren opgevallen.

Daarnaast wil je wel formeel en professioneel overkomen in je brief, maar zou je het ook persoonlijk moeten houden. Gebruik geen geforceerd taalgebruik en ook niet al te veel standaardzinnen. Je wilt onderscheidend zijn van de andere mogelijke kandidaten op de stapel, dus wees origineel. Natuurlijk zijn er een aantal goede standaardzinnen, zoals degene die we bij tip 7 beschrijven, maar zolang jij hier je eigen draai aan kan geven val je al op. Ook zal je er door persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen te beschrijven sneller uitspringen. Een organisatie krijgt daarnaast dan ook een sneller beeld van jou en hoe jij bent. Zorg dus naast foutloos taalgebruik ook voor het juiste taalgebruik.

 

5. Beschrijf wat jij het bedrijf kan bieden

Zoals we bij punt twee al aangaven is een sollicitatiebrief eigenlijk niks anders dan jezelf verkopen. Je wilt jezelf van de beste kant laten zien. Het beste kan je dit meteen overzetten in wat het belangrijkste is voor het bedrijf, namelijk wat jij kan toevoegen aan hun team. Hiervoor zou je niet alleen de vacature grondig moeten doorlezen, maar ook de bedrijfsinformatie. Waar staat het bedrijf voor? Waar hechten zij nou echt waarde aan? Zorg dat je dit goed in je hoofd hebt en dat je hierop inspeelt. 

 

6. Maak de brief niet te lang

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk over jezelf vertellen en zoveel mogelijk redenen geven waarom jij een goede kandidaat bent. Echter zal een te lange brief niet goed in de smaak vallen, want recruiters scannen namelijk heel snel over je brief en cv heen. Een sollicitatiebrief van maximaal 1 a4 is vaak lang genoeg en bied je nog voldoende ruimte om alles uit de kast te trekken. Zorg er dus voor dat je alleen nuttige en relevante informatie vermeldt. Zo weet je ook zeker dat wat de recruiter leest zinvol is.

 

7. Een positieve afsluiting

Dit spreekt misschien voor zich, maar we kunnen het ons voorstellen dat dit over het hoofd gezien kan worden. Om de beste indruk achter te laten wil je positief afsluiten. Zorg er voor dat je je enthousiasme benadrukt en zelf het voorstel voor een gesprek maakt. Door dit initiatief te nemen weet een organisatie dat je echt voor de functie wil gaan. Een veelgebruikte zin is bijvoorbeeld: ‘’Ik zou graag mijn enthousiasme verder toelichten in een vervolggesprek.’’ Natuurlijk vermeld je hieronder nog je naam en je contactgegevens. Zo kan een recruiter je direct bereiken als hij of zij je naar aanleiding van jouw brief een goede kandidaat vindt.

 

Als je deze 7 tips toepast maak je al een hele goede kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Natuurlijk is iedere functie en ieder bedrijf anders, dus houd daar altijd rekening mee. Via Uw Stad Werkt kan je openstaande vacatures zoeken om deze tips meteen toe te passen!