Nieuws
share Delen

Oudewater Werkt voorziet in behoefte: "We werken graag lokaal"

Op de foto (van links naar rechts): Petra Burger (De Wulverhorst), Ben Breedveld (Uw Stad Werkt) en Kaneshka Burhan (Rabobank Utrechtse Waarden)

Dankzij het platform ‘Oudewater Werkt’ werken steeds meer inwoners dicht bij huis. Lokale vraag en aanbod komen online bij elkaar. De stad vaart er wel bij.

Tekst: Harry Bijl

Het platform voor het 10.000 inwoners tellende Oudewater noteerde in de zomer van 2020 al 20.000 unieke bezoekers. Ondernemers en maatschappelijke organisaties ontvingen via het platform 250 gerichte sollicitaties op de circa 300 vacatures die werden geplaatst. Waar het platform in het begin vooral effectief bleek in het vervullen van vacatures voor lager opgeleiden, biedt het inmiddels een goede afspiegeling van de bedrijvigheid in het stadje aan de Hollandse IJssel. Van transportplanner tot kraanmachinist en van werkvoorbereider tot zorgmedewerker, het platform Oudewater Werkt heeft vraag en aanbod in allerlei sectoren bij elkaar gebracht. Ben Breedveld, die het concept ontwikkelde: "Meer mensen willen lokaal aan de slag. Bedrijven hebben vaak liever mensen uit de eigen

omgeving, omdat er dan meer betrokkenheid is en een band ontstaat."

Woon- en zorgcentrum De Wulverhorst werft met ‘Oudewater Werkt’ zowel vaste krachten als vrijwilligers. Petra Burger, hr-adviseur: “Oudewater Werkt zorgde in een klap voor maar liefst vijftien nieuwe vrijwilligers. Het werkt ook voor invalkrachten. Wij hoeven in de zomerperiode geen gebruik te maken van dure uitzendkrachten. Mensen in de zorg die ook ’s avonds en ’s nachts werken, wonen graag dichtbij. Het helpt bijvoorbeeld voor de zorg voor dementerenden dat medewerkers Oudewater kennen. Er ontstaat bovendien een wisselwerking. Medewerkers die hier ook wonen, ontwikkelen zich tot ambassadeurs van De Wulverhorst.”

Lokale betrokkenheid
Bedrijven kunnen hun vacatures kosteloos plaatsen. Dat geldt voor alle platforms die door Uw Stad Werkt zijn ontwikkeld. De kosten worden opgebracht door lokale partijen. De partijen die het platform voor Oudewater mogelijk maakten, Rabobank Utrechtse Waarden, de gemeente Oudewater en de bedrijfsverenigingen BVO en NOVO, zijn blij met de resultaten. Kaneshka Burhan, accountmanager mkb bij Rabobank Utrechtse Waarden: “Nu meer mensen dicht bij huis werk kunnen vinden, is er minder woon-werkverkeer. Dicht bij huis werken maakt het ook makkelijk om werk en privé te combineren. Dat leidt bij bedrijven tot minder verloop en het wordt voor meer mensen mogelijk financieel zelfredzaam te zijn. Binnen Oudewater zijn de lijntjes van oudsher kort, maar doordat mensen voor vacatures toch online zoeken, zie je dat men toch in bijvoorbeeld Gouda of Utrecht terechtkomt. Nu er een lokale online mogelijkheid is om plaatselijke bedrijven te leren kennen en hun vacatures te vinden, kan de match toch weer lokaal worden gemaakt.”

Actueel beheer van de platforms van Uw Stad Werkt is essentieel. Een moderator zorgt ervoor dat alleen lokale vacatures geplaatst kunnen worden. “Dat is voor ons belangrijk”, zegt Petra Burger. “Het is een pre dat we ons op dit platform kunnen profileren zonder concurrentie van grote landelijke zorginstellingen. Bedrijven krijgen vijf dagen voor het verlopen van een vacature een berichtje. Alleen als men actief verlengt, blijft de vacature staan. Anders wordt deze automatisch verwijderd. Zo zijn werkzoekenden altijd verzekerd van een actueel aanbod.”

Olievlekwerking
Oudewater Werkt past in een trend. Steeds meer gemeenten maken gebruik van het concept van Uw Stad Werkt. Inmiddels zijn er lokale platforms in bijvoorbeeld Woerden, Gouda en Schoonhoven. Ben Breedveld: “Het idee achter deze aanpak ontstond toen wij zelf mensen zochten en er via de toen bestaande kanalen ook mensen uit bijvoorbeeld Zeeland reageerden. Vroeger was het gebruikelijk dat je aanbelde bij een lokaal bedrijf. Nu kennen mensen de lokale bedrijven vaak niet eens en weten ze dus ook niet wat het lokale vacatureaanbod is. Kortom, ergernis aan beide kanten. Met dit concept hebben we daar een oplossing voor. Deze aanpak versterkt de lokale economie en biedt ook andere mogelijkheden om de lokale samenleving te versterken. Zo wordt Oudewater Werkt ook gebruikt voor vrijwilligerswerk en voor werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We maken het dus ook gemakkelijker om mensen met een rugzakje aan de slag te helpen."

Een ingekorte versie van dit artikel is verschenen in de september-editie van Rabo&Co