Nieuws
share Delen

Do’s en don’ts wanneer je aan het solliciteren bent

Er zijn een heleboel dingen die jouw zoektocht naar een nieuwe baan makkelijker of juist moeilijker kunnen maken. Om te voorkomen dat je dingen doet die jouw kansen op een nieuwe baan verkleinen, of om juist te zorgen dat je een goede indruk maakt tijdens je sollicitatieproces, hebben wij de belangrijkste do’s en dont’s voor je op een rijtje gezet!

Do’s als je op zoek bent naar een nieuwe baan

  • Solliciteer actief. Je vindt geen nieuwe baan door af te wachten. Je moet actief solliciteren op functies waarvan jij denkt dat je er geschikt voor bent.
  • Zorg dat je (online) zichtbaar bent. Hoe meer mensen weten dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan, hoe meer mensen jou in contact kunnen brengen met je potentiële nieuwe werkgever. Laat jezelf op een positieve manier zien op LinkedIn, volg bedrijven waar je graag zou willen werken op Facebook en zorg voor een zichtbaar en positief online profiel.
  • Wees goed voorbereid. Word je op gesprek uitgenodigd? Neem het gesprek dan serieus en bereid jezelf goed voor. Lees je in over het bedrijf waar je solliciteert en lees de vacature goed door.
  • Wek een goede eerste indruk. Wees op tijd tijdens een sollicitatiegesprek en zorg voor een verzorgde en nette uitstraling. Een goede eerste indruk doet wonderen!
  • Stuur een foutloze brief en een foutloos CV.

Don’ts als je op zoek bent naar een nieuwe baan

  • Online een negatieve indruk wekken. Controleer of er geen gekke of ongepaste foto’s op je social media kanalen staan en let op je online taalgebruik. Alles wat jij post op social media, kan eindigen op de computer van de persoon aan wie jij jouw sollicitatiebrief hebt geschreven.
  • Dezelfde brief sturen naar ieder bedrijf waar je solliciteert. De recruiters en werkgevers die sollicitatiebrieven lezen, hebben direct door welke sollicitanten er écht aandacht besteed hebben aan hun brief. Stuur jij een standaard brief naar ieder bedrijf waar je solliciteert? Dan wek je waarschijnlijk geen enorm geïnteresseerde en gemotiveerde indruk.
  • Een negatieve houding tijdens je sollicitatiegesprek. Niemand zit te wachten op een nieuwe werknemer die vooral zeurt en klaagt. Een nieuwe collega die positief in het leven staat is een stuk aantrekkelijker!

Met deze do’s en don’ts vind jij vast een leuke nieuwe baan!