Nieuws
share Delen

Een goed CV: waar moet ik aan denken?

Wanneer je solliciteert op een leuke functie, stuur je niet alleen een sollicitatiebrief naar het bedrijf waar je solliciteert. Je stuurt ook je CV mee. In een CV staat jouw persoonlijke informatie, de opleiding(en) die je genoten hebt en je (relevante) werkervaring. Hoe zorg je ervoor dat jouw CV er uit springt? Dat lees je hier!

Een foutloos en duidelijk CV

Het is vanzelfsprekend dat een CV vol fouten geen interesse zal wekken bij een werkgever. Het is daarom belangrijk dat jouw CV foutloos en overzichtelijk is. De werkgever moet in één keer kunnen zien hoe jouw CV is opgebouwd en welke informatie hij in jouw CV kan vinden. Zorg voor duidelijke tussenkopjes, zoals ‘Persoonlijke informatie’, ‘Opleidingen’ en ‘Werkervaring’.

Je CV aanpassen op de vacature

Hoewel je CV natuurlijk een opsomming is van alle relevante opleidingen en werkervaring die je in jouw leven hebt opgedaan, kan je je CV wel aanpassen op een vacature. Heb je bijvoorbeeld wel eens vrijwilligerswerk gedaan dat als relevant gezien zou kunnen worden door degene die jouw CV bekijkt? Of heb je hobby’s die enorm goed aansluiten op de functie waarop je solliciteert? Dan is dit absoluut de moeite van het vermelden waard. Zorg er ook voor dat je relevante werkervaring zoveel mogelijk benadrukt. Solliciteer je op een baan in zorg? Benadruk in je CV dan alle ervaring die je hebt in de zorg, zowel in dienst als op vrijwillige basis.

Begin met relevante informatie

Zeg nou zelf: wanneer iemand bij jou zou solliciteren, ben je dan meer geïnteresseerd in de meest recente baan die die persoon heeft gehad, of heb je meer interesse in een baan die die persoon 20 jaar geleden heeft uitgeoefend?  Recente informatie is altijd relevanter. De chronologie in jouw CV moet daarom omgekeerd zijn: begin met de meest recente informatie en eindig met de opleiding en het werk waar je je carrière mee bent begonnen.

Benoem alle extra’s

Niet alleen een relevante opleiding en relevante werkervaring zijn interessant voor een potentiële werkgever, maar bedrijven zijn ook geïnteresseerd in de persoon achter een CV. Benoem alle extra (relevante) taken die jij op je hebt genomen. Was je bijvoorbeeld onderdeel van verschillende commissies binnen je vorige bedrijf, ben je vertegenwoordiger geweest van een vakbond of heb je veel vrijwilligerswerk gedaan? Het zegt allemaal iets over jou als persoon en over hoe betrokken jij bent in hetgeen je doet. Benoem dit dus op je CV!