Nieuws
share Delen

5 tips voor de beste sollicitatiebrief

We moeten er allemaal wel eens aan geloven: solliciteren. Het is een spannend proces, want schrijven op die ene leuke vacature, betekent nog niet dat je een nieuwe baan krijgt. Je moet eerst een leuke sollicitatiebrief schrijven om überhaupt op gesprek uitgenodigd te worden. In dit blog geven we je de 5 beste tips voor een goede sollicitatiebrief!

Tip 1: Schrijf een foutloze brief

Neem de tijd voor het schrijven van je brief en zorg dat er geen slordige of gekke (spel)fouten in je brief staan. Controleer je geschreven tekst ook op gekke en onlogische zinconstructies en zorg ervoor dat je brief ‘lekker leest’. Het is voor een bedrijf niet aantrekkelijk om iemand op gesprek uit te nodigen die een slordige brief heeft gestuurd. Dat kan immers betekenen dat je je werk niet goed controleert, dat je niet secuur werkt of dat je de Nederlandse taal niet goed beheerst. Een foutloze sollicitatiebrief is dus heel belangrijk!

Tip 2: Niet te lang en niet te kort

Geen enkele werkgever of recruiter heeft zin om een sollicitatiebrief van vier pagina’s door te spitten. Zorg er daarom voor dat je brief niet té lang is, maar dat deze wél alle relevante informatie bevat. Een brief van één A4tje is vaak lang genoeg. Je hebt dan genoeg ruimte om jezelf goed te presenteren en de details over je werkervaring kan je kwijt in je CV.

Tip 3: Een logische opbouw

Zorg ervoor dat jouw brief een logisch geheel vormt. Stel jezelf eerst voor aan de lezer, vertel waarom jij denkt dat jij heel geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert en vertel kort hoe jouw werkervaring en/of opleiding aansluiten op de vacature. Sluit je brief altijd netjes af en zeg dat je je brief graag wil toelichten in een persoonlijk gesprek. Een sollicitatiebrief met deze (logische) opbouw heeft, leest makkelijker en prettiger.

Tip 4: Stuur geen standaard brief

Solliciteer je op meerdere vacatures? Voorkom dat je een standaard brief stuurt naar alle bedrijven waar je wilt solliciteren. Werkgevers prikken hier zo doorheen en zijn niet op zoek naar “iemand die aan het werk wil”, maar naar iemand die uitermate geschikt is voor hun openstaande functie. Pas dus altijd je brief, en zelfs je CV aan op de functie waarop je solliciteert. Vertel waarom deze specifieke functie jou aanspreekt en waarom jij geknipt bent voor de baan. Zo vergroot je je kans om uitgenodigd te worden op gesprek!

Tip 5: Wees enthousiast

Niemand zit te wachten op een werknemer zonder enthousiasme. Zorg ervoor dat je duidelijk uit je brief laat blijken dat je écht enthousiast bent over de functie en dat je vol passie aan de slag wil gaan. De persoon die alle sollicitatiebrieven doorleest, is altijd sneller geneigd om een enthousiast persoon op gesprek uit te nodigen!