Nieuws
share Delen

Hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek?

Er is niets zo belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek als het maken van een goede eerste indruk. Maar hoe zorg je dat de mensen met wie jij een gesprek voert, ook meteen enthousiast over jou zijn? Lees snel verder voor dé tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe beter jij bent voorbereid, hoe beter het gesprek zal verlopen. Zorg ervoor dat je van tevoren vragen hebt bedacht die je over de functie of over het bedrijf wil stellen, zodat je de indruk wekt dat je interesse hebt in de baan en in het bedrijf. Zorg dat je weet met wie je een gesprek hebt, wees op de hoogte van specifieke feiten over het bedrijf en wees voorbereid op vragen die je gesprekspartner mogelijk aan jou zou willen.

Een goede uitstraling

Let er op dat je je netjes kleedt tijdens een sollicitatiegesprek. Maak een frisse, verzorgde indruk en pas je kledingkeuze aan op het bedrijf waar je solliciteert. Solliciteer je bij een heel formeel bedrijf? Kleed je daar dan ook op. Ga je juist op gesprek bij een bedrijf dat vrij informeel is? Dan kan té nette kleding juist de indruk wekken dat jij niet goed bij het bedrijf past. Denk hier dus goed over na.

Een goede houding tijdens het gesprek

Onderzoek heeft aangetoond dat non-verbale communicatie minstens zo belangrijk is als verbale communicatie. Niet alleen wat je zegt, maar ook wat je doet maakt dus het verschil tussen een succesvol gesprek en een gesprek dat nergens toe leidt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Beantwoord vragen nooit alleen met ‘ja’ en ‘nee’.
  • Kijk je gesprekspartner aan en glimlach af en toe, om een vriendelijke indruk te maken.
  • Zit niet met je armen over elkaar of onderuitgezakt, dit kan een ongeïnteresseerde indruk geven.
  • Twijfel niet, maar wees ook niet té assertief. Ga pas zitten als je daartoe wordt uitgenodigd, maar wees ook niet twijfelachtig wanneer er gevraagd wordt naar jouw kwaliteiten. Je bent niet voor niets uitgenodigd op gesprek!

Wees positief

Willen we niet allemaal samenwerken met positieve mensen? Een leuke en vrolijke collega is veel leuker dan iemand met een negatieve instelling. Wek een positieve indruk, door enthousiasme te tonen, geen negatieve dingen te zeggen over je huidige of vorige werkgever en zorg voor een positieve houding.

Breng jij deze tips in werking? Dan wek jij ongetwijfeld een goede indruk tijdens jouw sollicitatiegesprek!