Interviews
share Delen

Gouda Refractories steunt Gouda Werkt: "We proberen met Gouda Werkt de regio te versterken"

Gouda Werkt is hét platform voor inwoners van Gouda die een baan zoeken in de buurt. Een van de initiatiefnemers van het platform is Gouda Refractories. Wij spraken met Marcus Schuchmann, Managing Director van het bedrijf. "Gouda Werkt kan straks een belangrijke rol spelen om mensen weer aan het werk te krijgen."

Zomer 2020

Schuchmann is een bekend gezicht in het Goudse bedrijfsleven. Naast voorzitter van Ondernemersvereniging Kromme Gouwe, is hij ook penningmeester en vice-voorzitter van de Vereniging Bedrijventerreinen Gouda (VBG). Al snel werd Schuchmann benaderd om ook initiatiefnemer te worden van Gouda Werkt. "Dat leek me wel een goed idee."

Over Gouda Refractories
Maar voor we het over Gouda Werkt hebben, vertelt Schuchmann graag over Gouda Refractories. Met zijn bedrijf houdt Schuchmann zich bezig met het ontwikkelen en produceren van vuurvaste materialen. "Bij elk industrieel productieproces dat op hoge temperatuur plaatsvindt, moet je aan de binnenkant van de installatie iets stoppen. Anders is je installatie weg, door temperatuur, chemische aantasting of mechanische aantasting. Hoe hoger de temperatuur, hoe complexer dit is. Dat is het segment waar wij in zitten", legt hij uit. Gouda Refractories zit niet in wereldwijde industrieën als de staal-, keramische of glasindustrie. "Wij zijn in de vuurvastwereld een nichespeler en richten ons op de complexere industrieën, zoals de aluminium, zink, olie- en gas, en chemische industrie. Maar we houden ons ook bezig met ‘waste to energy’: van afval weer energie maken. Hoe complexer, hoe interessanter wij het vinden."

Gouda Refractories opereert over de hele wereld. Wat het bedrijf interessant maakt, is dat het personeelsbestand een reflectie is van de maatschappij. In het personeelsbestand van Gouda Refractories vind je mensen van allerlei opleidingsniveaus (van ongeschoold tot wetenschappelijk en alles daartussen) en verschillende etnische achtergronden. De manier waarop de werknemers in die verschillende segmenten kunnen worden gevonden, verschilt. "Een initiatief als Gouda Werkt valt een beetje in het midden voor ons bedrijf", aldus Schuchmann. "Iemand die in de regio woont en in de regio een baan zoekt, functies in het middensegment en profielen voor zowel kantoor als fabriek, passen goed bij een initiatief als Gouda Werkt."

Versterken van de regio
Hoewel zijn bedrijf grondstoffen over de hele wereld importeert en de eigen producten zelf over de hele wereld exporteert, probeert Gouda Refractories daar waar mogelijk met lokale partijen te handelen. "Daar past dit platform ook bij. We proberen met Gouda Werkt de regio te versterken. Ik zie het ook als een vorm van sponsoring. Het is leuk dat we één van de founding fathers van Gouda Werkt zijn. En ons belang in deze regio is dat Gouda Refractories zichtbaar is voor personeel dat hier werkt en/of hier misschien wil komen werken. Gouda Werkt past daar goed bij."

Schuchmann ziet veel voordelen van personeel dat uit de regio komt. "De kans dat iemand uit de regio binding heeft met het bedrijf is groter. Voor iemand uit de regio is het werk misschien ook makkelijker te combineren met zijn of haar privéleven, want ze zijn minder tijd kwijt aan reistijd. Zeker in het middensegment zie je dat mensen liever kiezen voor minder reistijd. Uiteindelijk is dit natuurlijk sterk gekoppeld aan profielen van mensen en hoe hun gezins- en/of hun privéleven eruit ziet."

Belangrijke rol voor Gouda Werkt
De uitbraak van de coronacrisis zorgt momenteel voor onzekere tijden. De Managing Director maakt zich over Gouda Refractories echter nog niet al te veel zorgen. "We merken het zeker. Vooral in de orderintake. Op korte termijn is de impact echter beperkt. We hebben een goede orderportefeuille voor 2020 en dat maakt de zorgen voor dit jaar niet al te groot. Uiteraard moeten we wel op de kosten letten." Voor veel andere bedrijven ziet het er echter somberder uit. "Het is triest dat er bedrijven gaan omvallen door deze crisis en dat is ook extreem vervelend voor de mensen die daardoor werkloos raken. Die zullen weer op zoek moeten naar werk. Daar kunnen platformen die vraag en aanbod samenbrengen straks een belangrijke rol in spelen. Gouda Werkt is er daar een van."

Meet weten over Gouda Refractories? Bezoek dan de website.