Stichting Libel

share Delen

Over Stichting Libel

Over Stichting Libel
In de afgelopen 25 jaar is LiBel voor Linschoten een begrip geworden. Toch horen we nog regelmatig de vraag "waar staat LiBel voor?"

ZO IS HET ALLEMAAL BEGONNEN
LiBel staat namelijk voor Linschotens Belang en is in 1993 opgericht om de lokale ondernemers een steuntje in de rug te geven. De winkels trokken weg en daarmee ontstond er ook voor de gemiddelde Linschotenaar een probleem om de dagelijkse boodschappen te doen. Eén van de eerste acties van LiBel was dan ook een dorps-brede spaaractie om iedereen zoveel mogelijk in het dorp te laten kopen, niet gedreven door de belangen van de ondernemers, maar door de belangen van het dorp. Ook toen de gemeente bedacht had de klinkers uit de Dorpstraat voor veel geld te kunnen verkopen heeft LiBel dit namens het dorp weten te voorkomen. Al snel volgden meer initiatieven als Ballenbijtersfeesten, Ballonvaren en stamppot eten in de Dorpstraat. Vanaf dat moment was LiBel niet meer weg te denken.

LIBEL EN DE LOKALE POLITIEK?
Heel veel later zijn er politieke bewegingen op gang gekomen die ook de term "belang" in hun naam voeren, waardoor wij nog al eens verward worden met een politieke partij. Niets is minder waar, ofschoon wij met enige regelmaat met de gemeente en wethouders van mening verschillen, zijn we niet politiek gedreven. We verdedigen simpelweg de belangen van ons dorp.

ONZE SUBSIDIE
Tja, daar kunnen we kort over zijn, die is er niet. LiBel wordt volledig gedragen door vrijwilligers en het lokale bedrijfsleven doneert met enige regelmaat wat geld, zodat we bijvoorbeeld voor ieder kind cadeautjes kunnen kopen bij het Sinterklaasfeest. Bij ons maken letterlijk vele handen licht werk. Schilder Henk Bak helpt mee om de lampen in de kerstboom te hangen die dan weer gesponsord worden door de installateur Van de Vaart. Alleen op deze manier kunnen wij ons organiseren en blijft het voor iedereen leuk. Scrol gerust eens door de site heen om te zien wat er zoal gebeurt of gebeurd is in het verleden.

BESTUUR
LiBel bestaat uit een 7 koppig bestuur met daar omheen werkgroepen. Iedere werkgroep bestaat uit dorpsgenoten die de betreffende activiteit dragen. Daarbij komen lang niet alle ideeën vanuit het bestuur. Linschoten Natuurlijk is hiervan een mooi voorbeeld waarbij Kerry Breure ons heeft benaderd met een prachtig plan om Linschoten op te fleuren met bloemen. Al snel dijde het idee uit en inmiddels ligt er een 5 jarenplan inclusief bijenstal, bloembakken en vrijwilligers. Ons vaste bestuur bestaat uit: Frans van Petegem Jur Huizenga Eric Jan Hagoort Ingrid Kautz Ton Hartsink Jan Verschuur Onno Cleijpool

PROJECTEN
Ieder jaar komt ook Sinterklaas weer aan op de 5 december kade achter de kroeg. De week ervoor gonst het al in het dorp, omdat er dagelijks filmpjes te zien zijn met de avonturen van Sinterklaas en Piet. Bij ons gonst het al een half jaar eerder en staat het Pietengilde zwetend in de zon opnames te maken als was het 5 december. LiBel heeft als doelstelling om projecten te begeleiden en tot wasdom te laten komen, altijd met het initiatief vanuit de Linschotenaren.

DE VAART
Zo maken wij ons ook al jaren druk over het behoud van ons dorpshuis De Vaart. Al verschillende keren hebben we deze van de sloophamer kunnen redden. De Vaart is een prachtig dorpshuis met theaterzaal, dat ten tijde van de samenvoeging met Montfoort in goede staat verkeerde en volledig was afbetaald. Inmiddels verkeert het in deplorabele staat en rust er een aanzienlijke hypotheek op. Des te wranger dat de gemeente een dubbele huurprijs vraagt in vergelijking met vergelijkbare objecten in Montfoort. LiBel wil de Vaart opknappen. Na een bouwkundig onderzoek is gebleken dat het pand in prima staat verkeert en helemaal niet afgebroken hoeft te worden. We hebben een plan gemaakt "Behouden Vaart" , waarin er tegen minimale kosten weer een dorpshuis terug komt.

TOT SLOT
LiBel is actief op vele fronten en we kunnen altijd hulp gebruiken. Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken voor ons prachtige dorp, laat het ons dan weten, je bent van harte welkom.

Op de hoogte blijven van de laatste vacatures?

Maak een job-alert aan