Interviews
share Delen

Montfoort Werkt breidt uit met vrijwilligerswerk: "Het hoeft niet zo veel tijd te kosten, maar het mag natuurlijk wel"

Sinds 1 oktober 2019 kunnen inwoners van Montfoort en Linschoten ook vrijwilligersvacatures vinden op Montfoort Werkt. Een van de initiatiefnemers is Marie- José Hermans, directeur van SWOM. Zij hoopt meer vrijwilligers te vinden die met een beperkte en flexibele inzet van hun tijd toch veel kunnen betekenen voor een ander.

Lees ook: Alle lokale vrijwilligersvacatures op Montfoort Werkt!

Kunt u iets vertellen over het ontstaan van dit initatief?
In gesprek met Kiremko (nauw betrokken bij Montfoort Werkt red.) kwamen we op het onderwerp vrijwilligers en dat we op dat moment een dringende behoefte aan sluiswachters hadden. Willie de With (HR-manager bij Kiremko red.) dacht met ons mee en bracht ons toen in contact met Montfoort Werkt. Zo is het gelopen. Dus alle eer aan haar, haha.

Waarom is het voor de SWOM belangrijk op Montfoort Werkt aanwezig te zijn?
Om zo breed mogelijk en overal naar vrijwilligers te kunnen zoeken. Wij kunnen dat zelf niet bemensen. We hebben de techniek, de kennis en de manuren niet om het zo breed in de samenleving uit te zetten. Montfoort Werkt kan dat wel.

Er is bewust voor gekozen om alle verenigingen, stichtingen en organisaties toe te laten op het platform. Waarom is dat?
De taak van SWOM is om de gemeenschapszin te vergroten. Dat iedereen mee kan doen. En dat hoeft dus niet per se alleen bij SWOM te zijn. Vrijwilliger zijn van Het Knooppunt of bij de plaatselijke voetbalvereniging is net zo belangrijk.

Is het lastig om vrijwilligers te vinden?
Ja! We doen het nu op de website en met flyers, maar het is nog te afhankelijk van contacten en momenten. We doen bijvoorbeeld veel te weinig met social media. Door het vervroegd pensioen was er een tijdlang sprake van een grote groep mensen die op niet zo’n hoge leeftijd beschikbaar kwamen voor vrijwilligerswerk. Dat wordt nu natuurlijk in rap tempo afgebouwd. Daarnaast verandert het welzijnswerk.

MW-persbericht.jpg

Waar hopen jullie op?
Onze hoop is om meer vrijwilligers te vinden die voor enkele uurtjes iets willen doen. We hebben nu veel mensen die bereid zijn om héél veel te doen. Het is heel belangrijk om te onderschrijven dat die mensen héél belangrijk voor ons zijn en dat we ze absoluut niet kwijt willen. Maar we zien dat die groep kleiner wordt. Dus we hopen nu op vrijwilligers die kleine stukjes willen aanbieden. We hebben ook steeds meer behoefte aan specifieke kennis over bijvoorbeeld toeslagen, uitkeringen en ziektekostenverzekeringen, om inwoners te kunnen helpen.

Wat is er zo mooi aan vrijwilligerswerk?
Het is een intrinsieke behoefte om zinvol bezig te zijn. Vrijwilligerswerk ís zinvol en mooi. Daarnaast is het een stukje wederkerigheid: iets terugdoen voor de maatschappij als je het zelf goed hebt. Dat doet goed. En het is een stukje gezelligheid voor jezelf; je leert mensen kennen die je anders in het dagelijks leven niet tegengekomen was.

Verder nog iets?
Ik merk nu eigenlijk al dat dit project verder gaat dan alleen vacatures. Montfoort Werkt bouwt daardoor ons netwerk verder uit en verbindt ons hierdoor weer aan hele belangrijke partners. Dat vind ik echt heel mooi. Het Netwerkcafe Montfoort was direct al een concreet voorbeeld waar direct contact met Ferm Werk en het UWV ons helpt om banen te vinden voor onze deelnemers en vrijwilligers die daar naar op zoek zijn.    

Ik ben ook heel blij dat het Ondernemersfonds bereid was de vacaturebank te ondersteunen en dit mee te financieren. Ik vind dat ze hier heel genereus mee omgaan, dat is echt petje af. Gemeente Montfoort is ook wat dat betreft echt een hele mooie gemeente.

SWOM zoekt allerlei vrijwilligers. Op Montfoort Werkt staan vacatures voor maaltijdbezorger, maatje en iemand die workshops wil geven met betrekking tot financiën en administratie. Kijk op montfoortwerkt.nl/vrijwilligerswerk voor een volledige overzicht van alle vrijwilligersfuncties in jouw stad!