Interviews
share Delen

Initiatiefnemer Kiremko: "Wij merken dat Montfoort Werkt aan een behoefte voldoet"

Montfoort Werkt kan niet bestaan zonder de initiatiefnemers. Het Ondernemersfonds financiert ieder jaar het lokale vacatureplatform. Elk kwartaal worden de prestaties van het platform geëvalueerd met meerdere HR-managers. Een van hen is Willie de With, die namens Kiremko al lange tijd betrokken is bij Montfoort Werkt: “Het platform is in de loop der jaren groter en groter geworden.”

Op de foto van links naar rechts: Willie de With (HR-manager), Marieke Oosterlaken (HR-assistent) en Paula Polman (HR-adviseur). 

Willie de With is in het dagelijks leven werkzaam als HR-manager van Kiremko. Over haar werkzaamheden kan ze uren vertellen: “Zeg het maar als ik op moet houden, hoor”, laat ze tussendoor lachend weten. Over haar werk bij Kiremko later meer, maar eerst naar Montfoort Werkt. De With weet nog goed hoe het platform is ontstaan: “Jaren geleden hadden we op het industrieterrein IJsselveld een open dag. In aanloop naar deze dag toe hebben we met een aantal bedrijven contact gehad hoe dit aan te pakken. Zo zijn we eigenlijk met elkaar in contact gekomen. De open dag kon op veel belangstelling uit de omgeving rekenen. Daarom zijn we na deze dag weer bij elkaar gekomen om na te denken over hoe we als bedrijven dichter bij de lokale bevolking konden komen te staan.”

Uiteindelijk ontstond een idee voor een lokaal vacatureplatform. "Zo konden we aan de mensen in Montfoort en de nabije omgeving laten zien wat voor bedrijvigheid er is in Montfoort", legt De With uit. Het platform werd in 2016 succesvol uitgerold. In de loop der jaren werden al meer dan honderd vacatures vervuld via het platform. "Als wij met sollicitanten in gesprek zijn, vragen we ook altijd hoe ze bij ons gekomen zijn. Wij merken dat mensen bedrijven volgen via Montfoort Werkt. Het gaat om mensen die wel op zoek zijn naar een andere baan, maar nog niet direct iets interessants voorbij zien komen. Ze bezoeken dan met enige regelmaat de vacaturewebsite." En zo doet het platform zijn werk. "Wij hebben gemerkt dat als we vacatures plaatsen waarvan we verwachten dat daarvoor best wel eens een kandidaat in de omgeving kan wonen, we ook daadwerkelijk reactie krijgen. Dus wij merken zeker dat het platform aan een behoefte voldoet."

Willie de With, HR-manager van Kiremko

Kiremko werkt wereldwijd en heeft niet alleen maar mensen uit de directe omgeving. Toch streeft het bedrijf er wel naar mensen uit de directe omgeving binnen te halen. "Kiremko zet zich al jaren in om de naamsbekendheid in de omgeving te vergroten. Vandaar dat we ook heel veel zaken sponsoren en hard werken aan onze naamsbekendheid. Want ja: het is fijn als mensen geen grote woon-werkafstand hebben. Wij vinden dat echt heel belangrijk."

De With beveelt een baan zoeken via Montfoort Werkt dan ook van harte aan. "In deze regio is een enorme bedrijvigheid. Er is nog veel meer werk dan je eigenlijk voor mogelijk houdt. Wat ook je vak is; in deze buurt moet je wel een baan kunnen vinden. En dat lijkt mij alleen maar prettig. Even los van in de file staan, bespaart het je sowieso veel tijd. Je kunt snel weer thuis zijn en andere dingen doen. Dat draagt ook weer bij aan een goede werk – privébalans en dat lijkt me alleen maar prettig."

Over Kiremko
Kiremko ontwerpt en maakt machines voor de aardappelverwerkende industrie. Het gaat hierbij met name om het verwerken van aardappels tot friet, maar ook tot chips en andere aardappelproducten. De machines worden ontworpen op het hoofdkantoor in Montfoort. Ook de productie en andere afdelingen (inkoop, financiën, marketing, HR etc.) zijn hier gevestigd.

Als HR-manager kan De With goed omschrijven waarom een werknemer voor Kiremko zou moeten kiezen: “Je kunt hier je vakmanschap kwijt. We maken een bijzonder product, zijn een internationaal bedrijf en hebben veel mensen over de vloer. Er is veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding en we hebben veel kennis in huis. Verder heerst hier een open, informele cultuur, waarin we samenwerken heel belangrijk vinden. Ons credo is: alleen kan je eigenlijk niets. Als je dit soort waardes ook bij je draagt, dan kun je hier goed aarden.”

Over de HR-afdeling
De HR-afdeling van Kiremko bestaat momenteel uit drie personen: HR-manager Willie de With, HR-adviseur Paula Polman en HR-assistent Marieke Oosterlaken. Samen zijn zij verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de medewerkers van Kiremko: “Paula is met name actief op het gebied van werving  en het binnenkomen van nieuwemensen enMarieke doet met name de (salaris-)administratie.”

De HR-medewerkers doen veel meer dan alleen nieuwe mensen binnenhalen, zo vertelt De With. Aan de hand van de jaardoelen worden ‘highlights’ bepaald waarmee de afdeling aan de slag gaat. “Op dit moment kijken we bijvoorbeeld ook naar het opleiden en ontwikkelen van onze medewerkers. Doordat we de laatste tijd sterk gegroeid zijn, is ook de structuur van Kiremko gewijzigd. We krijgen daardoor veel nieuwe functies of functies moeten worden aangepast. Ook dat is een onderwerp waar we veel mee bezig zijn”, vertelt ze. “Een ander onderwerp is arbeidsomstandigheden. We zitten in een betrekkelijk nieuw pand en hebben door een externe partij een risico-inventarisatie laten doen. Daarin wordt bijvoorbeeld gekeken naar of werkplekken voldoen aan de richtlijnen. Zo hebben we altijd verschillende projecten waar we mee bezig zijn.”