Nieuws
share Delen

Uw Stad Werkt onderweg naar inclusievere arbeidsmarkt met sollicitatieformule op basis van skills

Het vacatureplatform Uw Stad Werkt (gevestigd te Montfoort) rolt, in antwoord op ontwikkelingen in de huidige arbeidsmarkt, een nieuwe sollicitatieformule uit. Werkzoekenden kunnen zich hiermee laagdrempelig en volledig anoniem onder de aandacht brengen van werkgevers in de eigen stad. Kandidaten worden beoordeeld op hun persoonlijkheid en vaardigheden.

De platformen van Uw Stad Werkt zijn sinds 2015 niet meer weg te denken uit het Groene Hart. Aan de hand van de maatschappelijke doelen, waaronder verminderen van woon-werkverkeer en verbeteren van de sociale cohesie, is Uw Stad Werkt inmiddels actief in tien steden in Nederland, voornamelijk in het Groene Hart. Zij zetten zich daarbij in om alle lokale bedrijven/winkeliers en organisaties met hun actuele vacatures, stageplaatsen en vrijwilligersfuncties op één plek te tonen voor de inwoners.

Skills in plaats van diploma’s
Met de nieuwe sollicitatieformule zijn een motivatiebrief en indrukwekkend CV niet langer nodig. Binnen een paar minuten kan een kandidaat volledig anoniem een profiel aanmaken, waarin de persoonlijkheid en kwaliteiten van deze persoon naar voren komen. Dit profiel komt bij bedrijven terecht, die zullen besluiten iemand wel of niet uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.

Door het proces te anonimiseren en te focussen op skills, krijgt iedereen een eerlijke kans. Dat geldt bijvoorbeeld voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, waarvan 1,8 miljoen in de leeftijdscategorie 16- tot 65-jarigen vallen (Algemene Rekenkamer, 2016). Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, en dat levert problemen op bij solliciteren.

Ook andere vormen van discriminatie worden aan de voorkant van het sollicitatieproces voorkomen. Discriminatie op basis van leeftijd, afkomst en/of uiterlijke kenmerken worden uitgesloten door het sollicitatieproces te anonimiseren.

De ontwikkeling
Het ontwikkelen van de module stond al een tijd op het wensenlijstje van Uw Stad Werkt maar kreeg pas echt vorm toen de Rabobank Utrechtse Waarden (initiatiefnemer in meerdere steden) bijdroeg aan de realisatie ervan. De module is verder ontwikkeld in samenspraak met studenten, ondernemers, gemeenten en HR-managers uit de regio.

Pilot in Montfoort en IJsselstein
In het vierde kwartaal van dit jaar zal er een pilot gestart worden in de gebieden Montfoort (Montfoortwerkt.nl) en IJsselstein (IJsselsteinwerkt.nl). Vervolgens zullen ook de overige steden worden aangesloten.