Een team dat twijfelt of het genoeg tijd heeft om een nieuwe collega met extra begeleiding goed te ondersteunen. Of een politiebureau waar de lift ontbreekt. Voor Robert-Jan Kristel, accounthouder van de Blauwe Baan in Zeeland, West- en Oost-Brabant, zijn het geen losse gevallen, maar tekenen dat inclusief werkgeverschap binnen de politie begint met eerlijk kijken naar wat wél kan.
Waar Robert-Jan ziet dat de Blauwe Baan, het landelijke team binnen de politie met kennis en expertise rondom de Participatiewet en de banenafspraak, in Zeeland en West-Brabant al verder is met de uitvoering, merkt hij dat Den Bosch wat meer in de opbouwfase zit. Dat betekent niet dat men er daar niet mee bezig is. “De Brabantse provincie staat heel erg open voor het kijken naar kansen binnen het thema inclusiviteit.” Via de samenwerking met Uw Stad Werkt wil de Blauwe Baan ook in Den Bosch kansen op het gebied van inclusiviteit concreet maken.
Doorbraak in Den Bosch: eerste plaatsing via Blauwe Baan
Onlangs is er in Den Bosch de eerste plaatsing gedaan via de Blauwe Baan. “Een kandidaat is gestart in de communicatieondersteuning”, vertelt Robert-Jan. “Dat is een begin, ook al zijn er al collega’s in dienst die onder de banenafspraak vallen. Zij kwamen alleen via andere routes binnen. Deze plaatsing is voor ons een doorbraak.”
Onderbezetting zet nodige begeleiding onder druk
De wil om inclusief te werken, is er volgens Robert-Jan absoluut, maar de uitvoering stuit vaak op praktische belemmeringen. “Teams zijn onderbezet en begeleiding kost tijd. Vooral in basisteams waar spoedinzet aan de orde van de dag is, is het lastig als je ook mentor van iemand bent.” Robert-Jan geeft daarom aan dat hij eerlijk moet kijken naar of de nodige begeleiding geboden kan worden. “Is dat niet het geval, ga ik geen werkplek forceren. Soms is de wil er absoluut, maar is de ruimte er niet. Inclusie moet passen bij de praktijk, anders werkt het voor niemand.”
Leidinggevenden worden getraind in begeleiding via de training Mentorwijs. “Een oefening genaamd het ‘vliegerexperiment’ laat zien hoe belangrijk het is eerst te checken of iemand je instructie begrijpt. Ik deed dat niet en dus tekende iedereen iets anders,” zegt Robert-Jan.
Mensen inzetten op de voor hun juiste plek
Robert-Jan ziet dat inclusiviteit bij ondersteunende diensten, zoals administratie en facilitair, vaak eenvoudiger te realiseren is. “Die functies zijn stabieler en er is meer begeleiding mogelijk, daar kun je beter maatwerk leveren.” Wat hem opvalt, is dat hij de laatste tijd veel reacties krijgt van mensen die eerder voor de Belastingdienst werkten. “Die functies zijn daar zwaarder geworden, wij hebben nog sec-administratief werk. Zo zie je: waar deuren sluiten, openen elders nieuwe.”
Soms blijken aannames over waar mensen zijn in te zetten niet te kloppen. Zo leek het Regionaal Service Centrum - met honderden telefoontjes per dag - minder geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar in een andere eenheid is bewezen dat dit wél kan. Inclusie begint vaak met durven proberen, ook op plekken die lastig lijken. Wat nodig is? Maatwerk en de wil om te investeren.
Robert-Jan kijkt in zijn werk ook naar de fysieke werkomgeving. “Zo is niet elk pand rolstoeltoegankelijk en zijn kantoortuinen niet geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels. We zetten dit soort informatie dan op vacatures en kijken naar wat we aan kunnen passen in het pand.”
Kansen door lokale verbindingen aangaan
Robert-Jan ziet de kracht van lokaal verbinden en wat Uw Stad Werkt mogelijk maakt: organisaties lokaal verbinden. “Ik sprak laatst een organisatie over ICT-functies en MBO-opleidingen. Ik hoop dat wij zo’n samenwerking ook kunnen opzetten.”
Daarnaast ziet hij in Den Bosch veel kansen voor talent uit de regio. “Er zitten veel verschillende teams en het is het hoofdkantoor van de eenheid. Dat betekent veel potentiële, verschillende plekken voor mensen binnen de doelgroep van de Blauwe Baan.” Hij hoopt dat de succesverhalen die hij in Den Bosch kan laten zien, inspireren op andere plekken. “Succesverhalen werken aanstekelijk.”
Toekomstdromen
Robert-Jan wil vooral doorgroeien met de uitvoering van de Banenafspraak. “Den Bosch heeft veel teams én het eenheidskantoor, dat biedt mogelijkheden. Hopelijk kunnen we dit jaar inspirerende voorbeelden laten zien.” Over vijf jaar hoopt hij dat inclusie zo vanzelfsprekend is dat het geen ‘extra aandachtspunt’ meer is. “Dat het gewoon onderdeel is van hoe we met elkaar werken.”